Werking zonnepanelen

Zonnepanelen verdienen zich snel terug, het gemiddelde systeem levert al na 7 jaar gratis stroom op. Dat heeft geleid tot een grote populariteit bij consumenten. Het aantal huishoudens met zonnepanelen is snel toegenomen, en de rek lijkt er voorlopig nog niet uit.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn eigenlijk twee platen die tegen elkaar gedrukt zitten, waar halfgeleidend materiaal tussen zit. De platen zijn gemaakt van fotovoltaïsche cellen, die licht kunnen omzetten naar de eenheid van elektrische spanning. Deze cellen zijn weer gemaakt uit twee lagen silicium, waar door de stralingen van de een elektrische stroom tussen ontstaat, dat gelijkstroom heet. De gelijkstroom wordt door de omvormer van de zonnepanelen omgezet naar wisselstroom; dezelfde stroom als uit het stopcontact. De omvormer staat aangesloten op het elektriciteitsnet, waardoor de energie direct gebruikt kan worden.

Rendement

Om zonne-energie op te wekken met zonnepanelen, is dus zon nodig. Hierbij speelt de ligging van de zonnepanelen dan ook een grote rol. Zonnepanelen die veel in de schaduw liggen, kunnen minder energie opwekken. Om zonne-energie optimaal te benutten is het ideaal om de panelen op het zuiden te plaatsen, op een plek waar geen schaduwvorming is.

Op een onbewolkte dag in de zomer wordt de meeste energie opgewekt, omdat de dagen dan lang zijn en de zon het sterkst. In de winter en op bewolkte dagen is het ook mogelijk om zonne-energie op te wekken door het daglicht wat er op schijnt. Wel levert het een stuk minder energie. Mocht je toch zonnepanelen in de schaduw of op het noorden hebben, dan kunnen power optimizers ingezet worden. Hiermee wordt de opbrengst zo optimaal mogelijk benut.

Ben je nou benieuwd naar duurzame energie en wat de zonnepanelen jou opleveren? Doe onze Dakscan en kom erachter.

Ontvang gratis zonnepanelen advies op maat

Ook besparen met zonnepanelen?

Ook verdienen met zonnepanelen?

Doe de gratis dakcheck

Binnen 60 seconden geregeld!